Sök
  • Jan Gleisner

Klädkod: Fri klädsel!


- Folk får klä sig hur de vill på bröllop bara de känner sig bekväma, tänker en del bröllopspar, och skriver "fri klädsel" eller dylikt på inbjudningskorten. Med resultatet att många gäster känner sig udda och bröllopsdagen blir mer vardaglig än högtidlig.

Mycket får man se som bröllopsfotograf i Stockholm. Och med tiden lägger man märke till några mönster - vissa mer och andra mindre framgångsrika. Ett av de senare är resultatet av en välvillig men missriktad klädkod: Den brokiga skaran av över- och underklädda gäster där alla framstår som mer eller mindre avvikande.

Och det är inte bara under själva bröllopsdagen som denna klädkod ställer till det. För om folk är ungefär som du och jag så lider de av beslutsvånda: Vad är vettigt att ha på sig när det står: Fri klädsel? Eller Somrigt? Eller Klädsel, ja tack? Är det jeans med uppklippta knän? Flipflops? Vit klänning? Frack med sneakers? Få vill oavsiktligt sticka ut med sin klädsel, allra minst på någon annans bröllop.

De flesta brudpar vill säkert att gästerna ska trivas. Och klädkoden kan även i modern tid hjälpa till där - inte som stram uppmaning att klä sig obekvämast möjligt utan som hjälp för gästerna att slippa framstå som något exotiskt djur under bröllopet.

Så ge en tydlig klädkod. Antingen frack (/högtidsdräkt), smoking, mörk kavaj, kavaj hör till de traditionella klädkoderna men andra alternativ går ju också att tänka sig. Och undvik att kombinera dem - det skapar ett A- och ett B-lag bland gästerna. Enhetlig klädsel alltså - sånt bidrar till en känsla av gemenskap. Och finare kläder bidrar till högtidlighet. Gemenskap och högtidlighet - bra på bröllop.

Bröllopsfotografens klädtips för alla sorters bröllop:

+ Gästernas klädkod bör vara så tydlig att de slipper undra innan och skämmas under bröllopet.

+ Ingen gäst ska klä sig finare än brudparet - det är ett av de värre klavertrampen en gäst kan göra.

+ Gästerna får en klädkod de alla kan nå upp till utan att det "kostar dem skjortan".

+ Beakta klimatet och platsen. Är det 31 grader och sol så trivs få i svart kostym e.dyl. Men för att ändå säkra lite ordning och enhetlighet kan värdparet eller brudparet vid lämpligt tillfälle påbjuda att det "nu går bra att hänga av sig kavajerna".

+ Och den gäst som ändå missar klädkoden? Gör ingen grej av det - dagen blir inte roligare av det.

#klädkod #bröllop #bröllopsfotograf #stockholm

20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Bröllopsfotograf Gleisner, Stockholm / InBeFo
+46 (0)70 7921581
  • Weddingphotographer Gleisner
  • Facebook Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now